Bruulstraat 178

Totaalrenovatie - bouw van 10 woongelegenheden

(7 appartementen met 1 slaapkamer waarvan 1 voor rolstoelgebruikers en 3 appartementen met 2 slaapkamers)


 

Renovatie met herbestemming van voormalig gebouw Proximus tot 10 sociale huurappartementen. 


Het bestaande gebouw is een buitenbeentje in de straat. De voorgevel is niet evenwijdig met de straat en waar de meeste huizen op de rooilijn staan (of een paar meter ervan), staat dit gebouw een heel eind weg van de straat. 


Deze afstand wordt optimaal benut met een fietsluifel en een groene ontmoetingsplek voor de bewoners.  De luifel vormt de schakel tussen het gebouw en de Bruulstraat. Door deze te verbinden wordt het bestaande stedelijke weefsel versterkt.


De opwaardering van de gemeenschappelijke voortuin vormt een rustige groene buffer voor de bewoners en draagt bij aan kwalitatief groen voor de straat. 

Het sterke karakter van het bestaande bedrijfspand, zijn genereuze bouwvolume en zijn structurele flexibiliteit worden maximaal benutten. 


De 10 appartementen worden gecreëerd volgens de voorschriften van levenslang wonen en VMSW,  en met een goede mix van typologieën:
7 appartementen met 1 slaapkamer waarvan 1 voor rolstoelgebruikers en 3 appartementen met 2 slaapkamers.

Verregaande energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, energie-efficiënte verwarming en extra isolatie maken van deze appartementen BEN-woningen (Bijna Energie Neutraal) met een E-peil lager dan 30.
Dit verhoogt het wooncomfort en verlaagt de energiefactuur van de bewoners. 


Het gebouw bestaat uit een gelijkvloerse verdieping en 2 verdiepingen.

De 4 appartementen kunnen genieten van een private tuin. Op de eerste verdieping beschikken de appartementen van een inpandig terras.  
De 2 appartementen onder het dak hebben een zuid-georiënteerde patio tussen living en keuken en krijgen extra daglicht via dakvensters in de verschillende vertrekken.


De start van de werken is gepland in de zomer van 2021


Aannemer
Te bepalen


Architect
JAVA Architects – Julien Tregarot
Foppensstraat 10A
1070 Anderlecht

Schetsontwerp

Fotoalbum